Kaip sukurti nulinių atliekų virtuvę: išsamus vadovas ekologiškam maisto ruošimui ir laikymui
Kodėl nulinių atliekų virtuvė – tai ne tik madinga, bet ir būtina
Žinote, kai atidarote šaldytuvo duris ir pamatote tą liūdną vaizdą – suvytusį salotų lapą, pamirštą jogurto indelį su seniai pasibaigusiu galiojimo terminu, pusę citrinos, kuri jau daugiau primena mumifikuotą eksponatą? Taip, mes visi ten buvome. Ir kiekvieną kartą, kai išmetame maistą, kartu išmetame ne tik pinigus, bet ir resursus, kurie buvo sunaudoti tam maistui užauginti, apdoroti ir pristatyti iki mūsų namų.
Statistika tikrai neramina – vidutinė šeima išmeta apie 30% viso įsigyjamo maisto. Tai reiškia, kad kas trečias pirkinių krepšelis tiesiog keliauja į šiukšlių dėžę. O jei pagalvotume plačiau? Maisto atliekos sąvartynuose skyla be deguonies ir išskiria metaną – šiltnamio efektą sukeliančią dujiną, kuri yra 25 kartus galingesnė už anglies dioksidą. Tai rimta problema, bet gera žinia ta, kad kiekvienas iš mūsų gali ką nors pakeisti.
Nulinių atliekų virtuvė nėra koks nors ekstremalus gyvenimo būdas, kuriame reikia atsisakyti visų patogumų. Tai tiesiog protingesnis, apgalvotesnis požiūris į tai, kaip perkame, ruošiame ir laikome maistą. Ir, tiesą sakant, tai gali būti net smagu!
Pirmieji žingsniai link nulinių atliekų: planavimas ir pirkimas
Viskas prasideda dar prieš patenkant į parduotuvę. Ir čia slypi didžiausias paslapties raktas – planavimas. Taip, žinau, skamba nuobodžiai, bet palaukite, tai tikrai ne taip sudėtinga, kaip atrodo.
Pradėkite nuo savaitės meniu sudarymo. Ne, nebūtina planuoti kiekvieno patiekalo iki mažiausių detalių – pakanka apytikrio plano. Pirmadienį – makaronai su daržovėmis, antradienį – troškinys, trečiadienį – liekanos iš antradienio (taip, liekanos yra jūsų draugas!). Turint tokį planą, žinote tiksliai, ko jums reikia, ir neperkate nereikalingų dalykų, kurie vėliau vysta šaldytuve.
Kai einate į parduotuvę, pasiimkite savo maišelius ir stiklinius indelius. Daugelyje parduotuvių dabar galima pirkti riešutus, grūdus, ankštinius, prieskonius ir net skystus produktus į savo indelius. Tai ne tik sumažina plastikinių pakuočių kiekį, bet ir leidžia pirkti tiksliai tiek, kiek jums reikia. Nereikia pirkti kilogramą ryžių, jei receptui reikia tik 200 gramų.
Dar vienas puikus patarimas – pirkite sezonines daržoves ir vaisius. Jos ne tik skanesės ir maistingesnės, bet ir pigesnės. Be to, sezoniniai produktai paprastai yra vietiniai, tai reiškia mažesnį anglies pėdsaką dėl transportavimo. O jei radote puikią kainą už didesnį kiekį sezoninių produktų – puiku! Galite juos užkonservuoti, užšaldyti ar kitaip apdoroti vėlesniam naudojimui.
Maisto laikymas: mokslas ir menas kartu
Gerai, dabar turite pilną krepšį produktų. Kas toliau? Tinkamas laikymas yra absoliučiai kritinis dalykas, jei norite išvengti maisto švaistymo. Ir čia yra daug gudrybių, kurias turėtumėte žinoti.
Pirmiausia – ne viskas turi būti šaldytuve. Pomidorai, avokadai, bananai, svogūnai, bulvės ir česnakui ten visai nepatinka. Jie geriau jaučiasi kambario temperatūroje. Pomidorai šaldytuve praranda savo skonį ir tekstūrą – tai tiesiog nusikaltimas prieš šį nuostabų vaisių (taip, botaniškai tai vaisius!).
Daržoves geriausia laikyti šaldytuvo stalčiuose, specialiai skirtuose daržovėms. Bet štai gudrybė – ne viskas gali būti kartu. Kai kurios daržovės ir vaisiai išskiria etileną – dujiną, kuri paspartina kitų produktų brendimą. Obuoliai, bananai, avokadai ir pomidorai yra dideli etileno gamintojai. Todėl laikykite juos atskirai nuo salotų, morkų, brokolių ar agurkų, kurie yra jautrūs etileno poveikiui.
Žolelės – tai atskira istorija. Kad jos išliktų šviežios ilgiau, galite jas laikyti kaip gėles vazoje su vandeniu, arba suvynioti į drėgną audinį ir laikyti šaldytuve. Petražolės, krapai ir kalendros puikiai jaučiasi vazoje ant palangės – turite šviežias žoleles ir gražų dekorą viename.
Stikliniai indeliai su sandariais dangteliais yra jūsų geriausi draugai. Juose galite laikyti beveik viską – nuo grūdų iki liekanų. Jie neleidžia prasiskverbti drėgmei ar kvapams, produktai išlieka šviežesni, o jūs matote, kas yra viduje, todėl nieko nepamiršite šaldytuvo gelmėse.
Išmanus maisto ruošimas: naudokite viską
Dabar prie smagiausios dalies – maisto ruošimo! Ir čia tikrai yra daug erdvės kūrybiškumui. Nulinių atliekų virtuvėje niekas nėra šiukšlės – viskas gali būti panaudota.
Daržovių luobelės? Neišmeskite jų! Morkų, bulvių, burokėlių luobeles galite iškepti orkaitėje su šiek tiek aliejaus ir prieskonių – gausite skanius ir traškius užkandžius. Arba surinkite visas daržovių liekanas (luobeles, galus, stiebų likučius) į maišelį šaldiklyje, o kai jo prisirinks pakankamai, išvirkite sultinį. Tikras, naminis sultinys yra tūkstantį kartų skanesnis už bet kokį perkamą, ir jis nieko nekainuoja!
Citrusinių vaisių žievelės? Nuostabi priedas prie pyrago tešlos, arbatos ar naminio valiklio. Taip, teisingai girdėjote – citrinų žieveles galite užpilti actu ir po poros savaičių turėsite puikų, natūralų, maloniai kvepiantį valiklį.
Kaulai ir vištienos karkasas po vakarienės? Sultinio laikas! Verdami kaulus su daržovėmis kelias valandas, gausite maistingą, kolageno turtingą sultinį, kurį galite naudoti sriuboms, padažams ar tiesiog gerti kaip stiprinantį gėrimą.
Net sugedusios daržovės nėra visiškai beviltiškas atvejis. Jei pomidoras per minkštas salotoms, jis puikiai tiks padažui. Suvytę špinatai? Į kokteilį ar sriubą. Perminkšti bananai? Idealu bananų duonai ar blyneliams. Matote, kur link einu? Kūrybiškumas virtuvėje reiškia, kad beveik viskas gali rasti savo vietą.
Kompostavimas: kai tikrai nebėra kitos išeities
Gerai, būkime realistai – kartais vis tiek lieka atliekų. Kiaušinių lukštai, kavos tirščiai, tikrai nebevalgomos daržovių dalys. Ir čia į pagalbą ateina kompostavimas.
Jei turite sodą ar daržą, kompostavimas yra absoliuti būtinybė. Tai ne tik sumažina atliekas, bet ir sukuria nuostabų, maistingą kompostą jūsų augalams. Ir tai tikrai nėra sudėtinga – reikia tik tinkamos vietos, oro cirkuliacijos ir tinkamo žaliųjų (daržovių likučiai, žolė) bei rudųjų (sausos lapai, popierius) medžiagų balanso.
Gyvenant bute, galite turėti mažą kompostavimo dėžę virtuvėje. Yra specialūs bokashi komposteriai, kurie naudoja mikroorganizmus ir gali perdirbti net mėsą bei pieno produktus. Jie neturi nemalonaus kvapo ir užima nedaug vietos. Arba galite tiesiog rinkti organines atliekas ir vežti jas į bendruomeninį kompostavimo centrą, jei toks yra jūsų mieste.
Kavos tirščiai, beje, yra fantastiškas trąša gėlėms – ypač rožėms ir hortenzijoms. Galite juos tiesiog supilti į vazoną ar aplink augalą sode. Kiaušinių lukštai, sumalti į miltelius, taip pat puikus kalcio šaltinis augalams.
Liekanų magija: kai vakarykštis pietūs tampa šiandienos šedevru
Liekanos dažnai gauna blogą reputaciją, bet tai visiškai nesusipratimai! Teisingai panaudotos liekanos gali būti net skanesnės už originalų patiekalą. Ir jos yra nulinių atliekų virtuvės pagrindas.
Vienas iš mano mėgstamiausių triukų – transformacija. Vakarykščiai kepti viščiukai? Šiandien jie gali tapti vištienos salotos sumuštiniui, įdaru tacos, priedu prie makaronų ar ingredientu sriubai. Liekanos nėra „vakarykštis maistas” – jos yra jūsų asmeninis greito maisto komplektas!
Virtas ryžiai puikiai tinka keptiems ryžiams su daržovėmis ir kiaušiniu. Likusios bulvės? Bulvių blynai, bulvių sriuba ar bulvių košė. Duona pradėjo kietėti? Skrebučiai salotoms, duonos pudingas arba prancūziški skrebučiai pusryčiams.
Svarbu tik teisingai laikyti liekanas. Atvėskite jas greitai (ne ilgiau kaip per dvi valandas po pagaminimo), laikykite sandariai uždarytose talpyklose šaldytuve ir suvartokite per 3-4 dienas. Jei žinote, kad nesuvalgysite per tą laiką – užšaldykite! Dauguma patiekalų puikiai išlieka šaldiklyje.
Pakuočių mažinimas: kaip apsipirkti išmintingai
Vienas didžiausių iššūkių kuriant nulinių atliekų virtuvę yra pakuočių problema. Atrodo, kad viskas parduotuvėse yra suvyniota į plastiką, dar kartą suvyniota ir įdėta į plastikinę dėžutę. Bet yra būdų, kaip to išvengti.
Pirma, ieškokite parduotuvių, kurios siūlo produktus be pakuočių. Vis daugiau atsiranda specializuotų „zero waste” parduotuvių, kur galite atsivežti savo indelius ir pripildyti juos reikiamais produktais. Turgūs taip pat puiki vieta – ten dažnai galite pirkti tiesiogiai iš ūkininkų, be jokių pakuočių.
Jei perkate supakuotus produktus, rinkitės tuos, kurie turi mažiausiai pakuočių arba pakuotes, kurias galima perdirbti. Stiklas, metalas ir popierius yra daug geresni pasirinkimai nei plastikas. O dar geriau – rinkitės produktus, kurių pakuotes galite pakartotinai panaudoti.
Audiniai maišeliai yra būtini apsiperkant daržovėms ir vaisiams. Galite juos pasisiūti patys iš senų drobinių marškinių ar paklodžių – tai užtrunka gal 15 minučių ir nieko nekainuoja. Turite maišelius vaisių ir daržovių pirkimui, didesnį maišelį visiems pirkiniams, stiklinius indelius skystiems produktams ir šviežiam maistui.
Kai viskas susideda į vietą: jūsų naujoji virtuvės rutina
Žinote, kas nuostabiausia visame šiame nulinių atliekų virtuvės kūrime? Tai, kad po kurio laiko viskas tampa natūralu. Nebereikia galvoti, ar pasiėmėte maišelius – jie tiesiog visada yra jūsų krepšyje. Nebereikia stebėtis, kodėl šaldytuvas pilnas supuvusio maisto – jūs žinote, kas ten yra, ir planuojate savo valgius atitinkamai.
Ir finansinė pusė? Tikrai juntama. Kai nebeperkat nereikalingų dalykų, kai nenaudojate maisto, kai sumažinate pakuotes – jūsų piniginė tai pajunta. Vidutiniškai šeima gali sutaupyti kelis šimtus eurų per metus tiesiog sumažindama maisto švaistymą. Tai nėra maži pinigai!
Bet svarbiausia – jausmas, kurį tai suteikia. Žinojimas, kad jūsų virtuvė nebedaro tiek daug žalos planetai, kad jūsų vaikai augs sveikesnėje aplinkoje, kad jūs esate dalis sprendimo, o ne problemos. Tai įgalina, įkvepia ir motyvuoja tęsti.
Pradėkite mažais žingsneliais. Nebandykite visko pakeisti per naktį – tai kelias į nusivylimą. Galbūt šią savaitę tiesiog pradėkite planuoti valgius. Kitą savaitę – pasiimkite savo maišelius į parduotuvę. Po to – išbandykite kompostavimą. Kiekvienas mažas žingsnis skaičiuojamas, kiekvienas pasirinkimas svarbus.
Ir nebijokite klysti! Kartais vis tiek išmesite pomidorą, kartais pamiršite maišelius namuose, kartais nupirksite kažką supakuoto į plastiką. Tai normalu. Svarbu ne tobulumas, o pastangos ir bendras judėjimas teisinga kryptimi. Nulinių atliekų virtuvė – tai kelionė, o ne paskirties vieta. Ir kiekvienas žingsnis šioje kelionėje daro skirtumą – jums, jūsų šeimai ir mūsų planetai. Tai verta viso to, tikėkite manimi!